Hoe houd je gezonde en verzorgde nagels? 10 tips

1. Zorg voor een evenwichtige voeding

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is essentieel voor het behoud van gezonde nagels. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten binnenkrijgt. Vooral vitamine B, zink en ijzer zijn belangrijk voor sterke nagels. Eet voldoende groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkorenproducten om je nagels van binnenuit te voeden.

evenwichtige voeding voor verzorgde nagels

2. Houd je nagels schoon en droog

Hygiëne is cruciaal voor gezonde nagels. Was je handen regelmatig en droog ze goed af om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Besteed extra aandacht aan het schoonhouden van je nagelriemen en het gebied onder je nagels. Gebruik een zachte nagelborstel om vuil te verwijderen en maak je nagels voorzichtig schoon met een nagelvijl.

3. Knip en vijl je nagels regelmatig

Het regelmatig knippen en vijlen van je nagels helpt ze sterk en gezond te houden. Gebruik een scherpe nagelknipper of nagelschaartje en knip je nagels recht af om ingegroeide nagels te voorkomen. Vijl je nagels vervolgens in één richting om haakjes en scheurtjes te minimaliseren. Vermijd het gebruik van een metalen vijl, aangezien deze te agressief kan zijn voor je nagels.

4. Hydrateer je nagels en nagelriemen

Nagelriemen zijn de beschermende barrière tussen je nagels en de huid. Zorg ervoor dat je nagelriemen gehydrateerd en soepel blijven door ze regelmatig te masseren met een vochtinbrengende crème of olie. Dit voorkomt droogheid, scheurtjes en infecties en zorgt voor gezondere en sterkere nagels.

Hydrateer creme voor nagels en nagelriemen

5. Vermijd agressieve nagellakremovers

Gebruik een nagellakremover zonder aceton om je nagellak te verwijderen. Aceton kan je nagels uitdrogen en verzwakken. Kies in plaats daarvan voor een milde, olieachtige remover die je nagels niet beschadigt. Laat je nagels af en toe ook een paar dagen “ademen” zonder nagellak om ze de kans te geven zich te herstellen.

6. Draag handschoenen bij huishoudelijk werk

Water, zeep en schoonmaakmiddelen kunnen je nagels uitdrogen en verzwakken. Draag daarom altijd rubberen handschoenen bij het afwassen, schoonmaken en tuinieren om je nagels te beschermen tegen chemische stoffen en overmatig vocht.

7. Vermijd nagelbijten en velletjes trekken

Nagelbijten en velletjes trekken rondom je nagels kan leiden tot infecties en beschadigde nagels. Probeer deze gewoontes te doorbreken door middel van speciale nagellak met een bittere smaak of door het dragen van pleisters om je nagels. Zoek indien nodig professionele hulp om deze gewoontes te overwinnen.

8. Gebruik nagelverharder met mate

Hoewel nagelverharders je nagels tijdelijk sterker kunnen maken, kunnen ze bij overmatig gebruik je nagels juist verzwakken en broos maken. Gebruik nagelverharder alleen wanneer je nagels echt zwak zijn en wees voorzichtig met het aanbrengen. Volg altijd de instructies op de verpakking en laat je nagels tussendoor herstellen zonder verharder

professionele manicure en pedicure

9. Kies voor een professionele manicure en pedicure

Een professionele manicure en pedicure kunnen bijdragen aan het behoud van gezonde nagels. Kies voor een salon met een goede reputatie en zorg ervoor dat ze hygiënische instrumenten gebruiken om infecties te voorkomen. Laat je nagels regelmatig behandelen om ze in optimale conditie te houden.

10. Raadpleeg een arts bij aanhoudende problemen

Als je ondanks deze tips toch problemen blijft ondervinden met je nagels, zoals verkleuring, broosheid of pijn, raadpleeg dan een arts of dermatoloog. Zij kunnen de oorzaak van het probleem achterhalen en je adviseren over de beste behandeling.

Het behouden van gezonde en verzorgde nagels vereist een combinatie van goede voeding, hygiëne en regelmatige verzorging. Volg deze 10 tips op om je nagels sterk en mooi te houden. Vergeet niet dat een gezond lichaam de basis is voor gezonde nagels, dus zorg ook goed voor je algehele gezondheid en welzijn.