Gellak: Waarom het niet blijft zitten en hoe je dit kunt voorkomen

Je hebt uren besteed aan het perfectioneren van je gellak manicure, maar na een paar dagen begint het al af te bladderen. Een frustrerende situatie die je waarschijnlijk bekend voorkomt. In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende redenen waarom je gellak niet blijft zitten en geven we tips over hoe je dit kunt voorkomen.

Te kort of te lang uitharden

Het is belangrijk om de instructies van de gellak fabrikant zorgvuldig te lezen. De uithardingstijd onder de LED-lamp varieert namelijk per merk en type gellak. Wanneer de gellak te kort of te lang uithardt, hecht de volgende laag niet goed, waardoor de nagellak in één keer kan loslaten.

Verkeerd type lamp

De keuze van de lamp waarmee je de gellak uithardt, speelt een cruciale rol bij de duurzaamheid van je manicure. LED-lampen zijn meestal de beste keuze, maar sommige merken gellak vereisen specifiek UV-licht. Dubbelcheck dus altijd welk type lamp geschikt is voor jouw gellak. Oude of beschadigde lampen kunnen ook problemen veroorzaken, aangezien hun intensiteit na verloop van tijd afneemt.

Verkeerde positie in de lamp

Een veel gemaakte fout is het verkeerd plaatsen van de hand in de lamp. Het is belangrijk dat je je vingers plat en in het midden onder de lamp houdt, zodat ze allemaal gelijkmatig worden blootgesteld aan het licht. De duim moet apart worden uitgehard, omdat deze, wanneer de volledige hand onder de lamp ligt, meestal iets gekanteld is en daardoor mogelijk niet volledig uithardt.

Onvoldoende voorbereiding

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle gellak manicure. Het is belangrijk om de nagels goed voor te bereiden. Dit betekent dat je nagels minimaal een uur voor het aanbrengen van de gellak niet in contact mogen komen met water. Ook is het belangrijk om je nagelriemen terug te duwen, je nagels in vorm te vijlen en vervolgens de nagels goed op te ruwen met een polijstblok of een nagelvijl.

Nagels niet correct ontvet

Het grondig ontvetten van je nagels is een cruciale stap in de voorbereiding. Gebruik een cleaner om al het vuil en de natuurlijke oliën van je nagels te verwijderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de gellak. Als je dit niet doet, zal de gellak waarschijnlijk niet goed hechten en snel loslaten.

Niet volledig aangebracht

Het is belangrijk om de gellak op de volledige nagel aan te brengen, maar zorg ervoor dat je minstens 1 millimeter vrijhoudt tussen de nagelriemen en de nagellak. Als je de huid of nagelriemen mee lakt, kan de nagellak niet goed hechten en zal deze uiteindelijk loslaten.

Beschadigde nagels

Als het oppervlak van de nagel beschadigd is, zal de gellak minder goed hechten. Het is dus belangrijk om je nagels goed te verzorgen, vooral als ze zwak of dun zijn. In dit geval kan een rubberen basis laag helpen om een betere hechting te creëren.

Te lange nagels

Lange nagels scheuren sneller en zijn daardoor gevoeliger voor het chippen van de gellak. Het kan helpen om je nagels rond te vijlen, omdat rechthoekige nagels sneller chippen.

Nagels als gereedschap gebruiken

Het gebruik van je nagels als gereedschap kan je manicure snel ruïneren. Of je nu blikjes opent of huishoudelijke klusjes doet, probeer je nagels te sparen en gebruik in plaats daarvan het juiste gereedschap.

Nagels niet sealen

Door je nagels te sealen voorkom je dat de gellak chipt. Sealen betekent dat je niet alleen de bovenkant, maar ook de zijkanten en de onderkant van de nagels lakt. Dit voorkomt dat er lucht en water onder de gellak komt, wat kan leiden tot het loslaten van de gellak.

Extra tips

  • Schud je nagellakpotje niet voor gebruik. Hierdoor kunnen er luchtbellen ontstaan die later leiden tot het loslaten of afbladderen van je nagellak. Wil je de inhoud van het potje toch goed mengen, rol het dan tussen je handen.
  • Vergeet niet om een basecoat en een topcoat te gebruiken. Deze helpen de gellak beter aan je nagels te hechten en voorkomen dat de gellak snel afschilfert.
  • Verzorg en bescherm je nagels goed, vooral na het aanbrengen van de gellak. Gebruik minstens twee keer per dag nagelriemolie en draag handschoenen als je in de weer gaat met schoonmaakmiddelen.

Als je deze tips volgt, zul je merken dat je gellak langer blijft zitten en je nagels er langer mooi uitzien. Vergeet niet dat geduld en een goede voorbereiding de sleutel zijn tot een succesvolle gellak manicure. Succes van Beauty & Nagelsalon Alphen aan den Rijn!